Ce este asta?

luni, 17 ianuarie 2022
Etichete: site, jekyll

Acesta este noul meu blog, făcut cu Jekyll. Jekyll este un generator de site-uri statice foarte simplu, dar foarte puternic în același timp. Postările tale sunt fișiere Markdown. Markdown este un limbaj pentru scriere. Spre deosebire de HTML, scrierea se face pur și simplu, fără structură. E foarte ușor. Majoritatea simbolurilor de care vei avea nevoie sunt pe rândul de sus al tastaturii, deci poți să le folosești cu tastatura românească, cu câteva excepții, dar tot e mult mai ușor. Jekyll nu e ca majoritatea programelor: nu există bază de date. Toate postările tale sunt fișiere text.

În același timp, postările nu par pe o pagină goală. Definești meniurile, stilul textului (font, dimensiune, greutate, …) și orice altceva într-un fișier CSS, cu care eu m-am obișnuit.

Jekyll mai are ceva, se numește Liquid. E un mod HTML cu care poți adăuga conținut dinamic, ca o listă de postări. Bara din stânga e un exemplu. Dar, Jekyll generează site-uri statice. Nu vezi cum e făcută folosind inspectorul, vezi doar ce conține. E mult mai rapid și simplu.

Deci acesta e blogul meu.

Și Jekyll are ceva ce mi-am dorit de mult timp: poți crea un template cu meniurile și alte secțiuni și se aplică la toate paginile, fără a trebui să scrii nimic în ele.

Nu, și nu am comentarii. Nu e nevoie.